Πολιτιστικά Προγράμματα

Ο Πολιτισμός που χάνεται όταν κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα:
"Από το χθες ως το σήμερα του 0-1. Τα + και τα –"

ΥΠΕΥΘΥΝΟI 2012-2013: 
  • ΑΝΑΤΟΛΙΩΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Πληροφορικής ΠΕ19) 
  • ΔΡΙΜΥΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (Πληροφορικής ΠΕ19) 
  • ΠΟΝΤΙΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ (Προγραμματιστές ΗΥ ΤΕ01.13)

Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος

H ψηφιακή εποχή

 
 

 

Η Ιστορία των Η/Υ

1η Γενιά των Υπολογιστών (1946 - 1956)

Το 1946, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονταν μια συσκευή η οποία να βοηθά τους στρατιωτικούς στους υπολογισμούς για να βρίσκουν τα όπλα τους το στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια.
 
Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μηχάνημα που αντί για μηχανικά μέρη χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες, κατασκευασμένες από τον Λι Ντε Φορέ (Lee DeForest). Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής επονομάστηκε ENIAC.

Ο ΕΝΙΑC ήταν τεράστιος σε μέγεθος (καταλάμβανε έναν ολόκληρο όροφο), και έπρεπε να τον ελέγχουν συνεχώς ειδικοί επιστήμονες. Συχνά, επίσης, καίγονταν οι λυχνίες του και έπρεπε να τις αντικαθιστούν. Ακόμα και ο πιο ταπεινός σημερινός υπολογιστής είναι χιλιάδες φορές καλύτερος από τον ENIAC ως προς τις δυνατότητες. Ήταν, όμως, η πρώτη σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας υπολογιστικής μηχανής.

2η Γενιά των Υπολογιστών (1956 - 1963)

Την περίοδο αυτή οι λυχνίες αντικαθίστανται από τρανζίστορς. Οι ηλεκτρονικές αυτές κατασκευές (κρυσταλλοτρίοδοι, όπως τις ονομάζουν οι ηλεκτρονικοί), επιτρέπουν τη δημιουργία μικρότερων και ταχύτερων υπολογιστών.

Το 1956 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.) κατασκευάστηκε ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής που λειτουργούσε με τρανζίστορς, ο ΤΧ-0.

3η Γενιά των Υπολογιστών  (1964 - 1971)

Το 1958, ο Τζακ Κίλμπυ Jack Kilby της εταιρείας Texas Instruments κατάφερε να δημιουργήσει κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο των ηλεκτρονικών για πάντα. Κατασκεύασε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κύκλωμα συνδυάζοντας τρανζίστορς, πυκνωτές, αντιστάτες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όλα τοποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο. Το δημιούργημα του Κίλμπυ επέτρεψε στους επιστήμονες να κατασκευάσουν υπολογιστές τόσο μικρούς ώστε να μπορούμε ακόμη και να τους μεταφέρουμε. Χρησιμοποιείται, επίσης, σε μια πληθώρα άλλων εφαρμογών, όπως τηλεπικοινωνίες, πολυμέσα, ακόμη και παιχνίδια.

4η Γενιά των Υπολογιστών (1971 - σήμερα)

Οι υπολογιστές που έχουμε σήμερα ανήκουν στην 4η Γενιά. Ο κάθε ένας από αυτούς είναι εφοδιασμένος με Επεξεργαστή (CPU), έχει τη δική του Μνήμη, μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών, οθόνη, και κάποιο είδος μέσου για να δίνουμε πληροφορίες στον υπολογιστή (πληκτρολόγιο, πενάκι, ποντίκι κλπ).

Σύμφωνα με το νόμο του Moore, κάθε 18 περίπου μήνες η ισχύς των παραγόμενων υπολογιστών διπλασιάζεται. Έτσι, γίνεται αντιληπτό γιατί ένας υπολογιστής που αγοράζεται σήμερα είναι (περίπου) δύο φορές ταχύτερος από έναν υπολογιστή της ίδιας «κατηγορίας» που αγοράστηκε πριν ενάμιση χρόνο. ΠΗΓΗ Wikipeidia

Τα + και  - 

+ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 1) Eύκολη και γρήγορη αναζήτηση πληροφοριών έχοντας πρόσβαση σε παγκόσμια πληροφόρηση, για όλα τα θέματα που μας ενδιαφέρουν.
2) Επικοινωνία (ακόμα και από απομονωμένα άτομα)
> ηλεκτρονικό ταχυδρομείο,
> ομάδες συζητήσεων
> κοινωνικά δίκτυα
3) Συναλλαγές σε όλο τον κόσμο με το πάτημα ενός πλήκτρου
4) Καλύτερη οργάνωση της δουλειάς και της ζωή μας

Ολα τα παραπάνω έχουν εφαρμογή εκτός της προσωπικής μας ζωής, στην εκπαίδευση, στην ιατρική καθώς και σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας. 

- ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

1) Αβεβαιότητα για την εγκυρότητα και αλήθεια των πληροφοριών
2) Απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο και επικοινωνία με έναν πλασματικό κόσμο.
3) Σχέσεις με άγνωστα άτομα.
4) Εθισμός.
5) Ηλεκτρονικά εγκλήματα.
6) Κίνδυνος προσβολής από ιούς και καταστροφής ή αλλοίωσης των δεδομένων.
7) Κίνδυνος κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων.
8) Aλλαγές στην λειτουργία της μάθησης.

Mια άλλη ματιά...

 
Εργασίες Μαθητών/τριών:
 


Οθόνη

Βαλεράς Νίκος

 

Πληκτρολόγιο
Χρηστόβ Ντήμο

 

Ποντίκι
Καραλή Δήμητρα

 

Εκτυπωτής
Χατζημπαρμπεράκης Ιωάννης
και Μανσούλι Μιχάλης

 

 

Ιστορία των επεξεργαστών
Σαχνάζ Μαντίχα

 
 
Σύνθεση Η/Υ
Λαμπόρντους Κων/νος
 

Βλάβες ενός Η/Υ
ομάδα μαθητών
 
 
Σύνθεση Η/Υ
ομάδα μαθητών
 

Hardware Photo album: