ΦΥΣΙΚΗ Β’ ΕΠΑ.Λ. 2012-2013 - ΚΕΦ. 3ο:«Δυνάμεις μεταξύ Ηλεκτρικών Φορτίων» - 3.2 Ηλεκτρικό Πεδίο

Άσκηση Συμπλήρωσης Κενών από την Κωνσταντίνα Πάσχου

Συμπληρώστε τα κενά και πατήστε το κουμπί "Έλεγχος" που βρίσκεται στο τέλος.
   άπειρο      έντασή      ίδια      ανοιχτές      ανομοιογενή      αντίθετα      αποκλίνουν      απομακρύνεται      από      αρνητικά      αρνητικό      αόρατο      δεν      διάνυσμα      διανυσματικό      διαφορετικής      διαφορετικού      δοκιμαστικού      δύναμη      δύναμης      ηλεκτροστατική      θετικά      θετικό      ισαπέχουν      ισχυρό      κάθε      κατευθύνεται      μεγαλύτερο      παράλληλες      παράλληλων      πεδίο      πηλίκο      προς      πυκνωτής      συγκλίνουν      τέμνονται      φορτίο q      φορτίο-πηγή      χώρο      10 Ν      1C      Coulomb      Newton   
Ηλεκτρικό πεδίο ονομάζουμε το μέσα στον οποίο όταν βρεθεί ηλεκτρικό φορτίο δέχεται . Συνώθως, χρησιμοποιούμε τον όρο «ηλεκτρικό πεδίο» αντί του όρου «ηλεκτροστατικό πεδίο».

Ένταση ηλεκτρικού πεδίου
Ένταση σε σημείο ηλεκτρικού πεδίου, ονομάζουμε το φυσικό μέγεθος που έχει μέτρο ίσο με το του μέτρου της που ασκείται σε "δοκιμαστικό-φορτίο" q που βρίσκεται σ’ αυτό το σημείο προς το και κατεύθυνση την κατεύθυνση της , αν αυτή ασκείται σε φορτίο. Η μαθηματική σχέση είναι:
E=F_q.gif

Το επόμενο σχήμα δείχνει ότι η ένταση του πεδίου που δημιουργεί ένα θετικό σημειακό "φορτίο-πηγή" +Q, το φορτίο αυτό.
3.2_entasi_pediou_positive.JPG

Το επόμενο σχήμα δείχνει ότι η ένταση του πεδίου που δημιουργεί ένα αρνητικό σημειακό "φορτίο-πηγή" -Q, το φορτίο αυτό.
3.2_entasi_pediou_negative.JPG
Η ένταση έχει φορά προς το "φορτίο-πηγή" Q αν αυτό είναι και αντίθετη φορά αν το "φορτίο-πηγή" Q είναι , ανεξάρτητα από το είδος του " φορτίου" q.

Μονάδα μέτρησης της έντασης στο S.I. είναι το 1 N/C (1 /).

Η έκφραση «Η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου στη θέση Α έχει τιμή 10 N/C» σημαίνει ότι, αν τοποθετηθεί στη θέση Α του πεδίου "δοκιμαστικό φορτίο" q , η δύναμη που θα δεχτεί θα είναι και η φορά της θα είναι εκείνη που προσδιορίζεται από το "" Q. Δηλαδή, το μέτρο της έντασης σε κάποιο σημείου του πεδίου, μας δείχνει πόσο είναι το πεδίο στο σημείο αυτό.

Δυναμικές γραμμές
Ένα ακίνητο σημειακό "φορτίο-πηγή" Q δημιουργεί γύρω του ηλεκτρικό . Η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου, διαφέρει από το ένα σημείο στο άλλο. Για να κάνουμε αισθητό το πεδίο μέσω της έντασης, σχεδιάζουμε ένα έντασης, για κάθε σημείο του χώρου γύρω από το "φορτίο-πηγή" Q.
Στο σχήμα:
3.2_dynamikes_grammes.JPG
παρατηρούμε ότι:
(α) Οι δυναμικές γραμμές και κατευθύνονται από το "φορτίο-πηγή" Q προς το .
(β) Οι δυναμικές γραμμές και κατευθύνονται από το άπειρο προς το "φορτίο-πηγή" Q.

Ιδιότητες των δυναμικών γραμμών

1. Οι δυναμικές γραμμές απομακρύνονται από τα φορτία και κατευθύνονται προς τα , δηλαδή είναι .
2. Η ένταση του πεδίου έχει μέτρο στις περιοχές του χώρου που είναι πιο πυκνές.
3. Οι δυναμικές γραμμές .

Ομογενές Ηλεκτρικό Πεδίο
3.2_dynamikes_grammes_E_omoigen.JPG
Ένα ηλεκτρικό πεδίο ονομάζεται ομογενές όταν η του είναι σε σημείο του. Το πεδίο αυτό απεικονίζεται με τη βοήθεια δυναμικών γραμμών, οι οποίες είναι , έχουν φορά και έχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ τους (). Μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα ομογενές ηλεκτρικό πεδίο, αν φορτίσουμε ένα σύστημα δύο όμοιων μεταλλικών πλακών με ηλεκτρικά φορτία. Το σύστημα αυτό ονομάζεται επίπεδος .

Τα ηλεκτρικά πεδία που εμφανίζονται στη φύση είναι και συνήθως έχουν ένταση μέτρου και κατεύθυνσης σε κάθε σημείο του πεδίου όπως στο σχήμα:
3.2_dynamikes_grammes_E_anomoigen.JPG