Διαχείριση Φυσικών Πόρων - Κεφ. 7 - Β' Τετράμηνο

Άσκηση Συμπλήρωσης Κενών από την Κωνσταντίνα Πάσχου

Συμπληρώστε τα κενά και πατήστε το κουμπί "Έλεγχος" που βρίσκεται στο τέλος.
   Αλιευτική      Αντιπλημμυρική      Αρδευτική αξία      Βιολογική      Διατήρηση      Επιστημονική      Κλιματική      Κτηνοτροφική      Πολιτιστική      Υδρευτική      έκταση      αλληλεξάρτηση      αναψυχής      αξιών      αποδοτικότερων ποικιλιών      αριστοποίησης      βιότοποι      γενετικής      διαχείριση      ενεργητική      ευκαιριών απασχόλησης      ιστορικά και αρχαιολογικά      κοινωνικές, οικονομικές      κοινό      μέγεθος      μέγιστο δυνατό      μελλοντικών      νερού      νομοθετικά      νομοθετική προστασία      οδικού δικτύου      οικολογικά ή και τοπικά      οικολογικής      οικολογικών      οικονομίας      παθητική      περιβαλλοντική αγωγή      περιβαλλοντικής εκπαίδευσης      περιβαλλοντικής ισορροπίας      ποικιλία - αφθονία      σπανιότητα      σταθεροποίηση      συγκρούσεις συμφερόντων      συνεχή      υδρολογικών      υπαίθριας αναψυχής      φαρμακευτικά προϊόντα      φυσικής εξέλιξης      φυσικής κληρονομιάς      φυσικότητα      φυσιολατρικού ή περιηγητικού      χερσαίες ή υδάτινες      χλωρίδα και την πανίδα   
1) Ο σκοπός της ίδρυσης των φυσικών προστατευόμενων περιοχών είναι η – η Προστασία μέσω της « της κατανομής στο χώρο και στο χρόνο».
Φυσικές προστατευόμενες περιοχές είναι εκτάσεις με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που προστατεύονται με ειδικό καθεστώς διαχείρισης και έχουν ως κύριο σκοπό τη διατήρηση των ιδιαίτερων αξιών τους για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές, καθώς και την εξυπηρέτηση σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

2) Τα κριτήρια αξιολόγησης των διάφορων βιοτόπων για τον χαρακτηρισμό τους σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές είναι τα εξής:
1. το
2. η ,
3. η ,
4. η ,
5. η πυκνότητα του ,
6. τα στοιχεία,
7. η μέχρι σήμερα ,
8. η που τα περιβάλλει και
9. τυχόν άλλοι που περικλείονται.

3) Τα 7 βασικότερα γνωρίσματα των προστατευόμενων περιοχών είναι τα εξής:
1. είναι εκτάσεις ,
2. περιέχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,
3. είναι πολύτιμες για τη διατήρηση της κάθε χώρας,
4. έχουν ειδική ,
5. η προστασία και κατάλληλη διαχείρισή τους κατοχυρώνεται από την πολιτεία,
6. επιπλέον της ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας τους, εξυπηρετούν ευρύτερες και πολιτιστικές ανάγκες του ανθρώπου.
7. αποτελούν αγαθό.

4) Ποια είναι τα: α) οικολογικά, β) ανθρωποκεντρικά και γ) οικονομικά κριτήρια που αιτιολογούν την ίδρυση προστατευόμενων φυσικών περιοχών;

4α) Οικολογικά κριτήρια:
Αυτές οι φυσικές περιοχές θα πρέπει να διατηρηθούν: 1) γιατί όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που αποτελούν τη είναι κρίκοι της αλυσίδας και συντελούν στην ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος και 2) για τη διαφύλαξη της ποικιλίας, δηλαδή του εύρους του γενετικού υλικού που υπάρχει στον πλανήτη μας. Η διατήρηση της ποικιλίας αυτής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των διαδικασιών και τη συνέχιση της όλων των ειδών πάνω στον πλανήτη μας.

4β) Ανθρωποκεντρικά κριτήρια
Από την άποψη της χρησιμότητας και ωφέλειας που προσφέρουν στον άνθρωπο, οι προστατευόμενες περιοχές θα πρέπει να διατηρηθούν γιατί συμβάλλουν στη ρύθμιση των λειτουργιών, την προστασία του εδάφους, τη βελτίωση της ατμόσφαιρας και τη του κλίματος, με στόχο τη διατήρηση της .

4γ) Οικονομικά κριτήρια
Αναφέρονται στην προσέλκυση επισκεπτών που επιδιώκουν να ικανοποιήσουν σύγχρονες ανάγκες με τη συμμετοχή τους σε διάφορες μορφές υπαίθριας αναψυχής στο πλαίσιο του τουρισμού.
Η επίσκεψη και παραμονή επισκεπτών στις προστατευόμενες περιοχές συνδέεται με τις δραστηριότητες . Παράλληλα, οι επισκέπτες επιθυμούν να γνωρίσουν και να απολαύσουν τις περιοχές αυτές με αποτέλεσμα οι χώροι αυτοί να παίρνουν τον χαρακτήρα υπαίθριων σχολείων , παρέχοντας τη δυνατότητα για την κατάλληλη και αυξάνοντας τη γνώση και την εκτίμηση των ανθρώπων για το περιβάλλον.
Η οργάνωση των περιφερειών, όπου βρίσκονται προστατευόμενες περιοχές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για την τόνωση της τοπικής και τη δημιουργία του τοπικού πληθυσμού.
Η προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων και των ειδών στις προστατευόμενες περιοχές προσφέρει τη δυνατότητα λήψης χρήσιμων αγαθών. Για παράδειγμα, πολλά προέρχονται από ορισμένα είδη φυτών που υπάρχουν κυρίως στις προστατευόμενες περιοχές. Επίσης σπάνια είδη ή φυλές άγριων ζώων και φυτών από τις περιοχές αυτές χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία στη γεωργία, τη δασοπονία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

5) Ποια είναι η αξία των υγροτόπων για τον άνθρωπο;
αξία: Σχετίζεται κυρίως με τη βιολογική ποικιλότητα. Διακρίνεται ανάλογα με το επίπεδο οργάνωσης της ζωής σε γενετική ποικιλότητα, ποικιλότητα ειδών και οικολογική ποικιλότητα.
αξία: Η αξία των υγροτόπων για πόσιμο νερό αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας της εξάντλησης ή και αλάτωσης των υπόγειων νερών. Πολλοί υγρότοποι χρησιμοποιούνται σήμερα για ύδρευση και πολλοί άλλοι θεωρούνται ως αποθήκες πόσιμου νερού για το μέλλον.
: Το νερό των υγροτόπων, σε ξηρές και ημίξηρες περιοχές χρησιμοποιείται για άρδευση, με αποτέλεσμα την αύξηση της αγροτικής παραγωγής.
αξία: Πολλοί υγρότοποι, ιδίως οι υφάλμυρες λιμνοθάλασσες και οι λίμνες γλυκού νερού έχουν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν ικανοποιητικούς πληθυσμούς εμπορεύσιμων ψαριιόν. Με σωστή διαχείριση των πληθυσμών αυτών η παραγωγή αλιευμάτων μπορεί να είναι υψηλή.
αξία: Πολλές παρόχθιες εκτάσεις παρέχουν πλούσια βοσκήσιμη ύλη και μεγαλύτερη περίοδο βόσκησης, ιδίως όταν το έδαφος είναι γόνιμο.
αξία: Οι υγρότοποι προσφέρουν προστασία σε καλλιέργειες και οικισμούς από πλημμύρες που μπορεί να προέρχονται από ποταμούς και χείμαρρους ή και από τη θάλασσα.
Βελτίωση της ποιότητας του : Οι υγρότοποι μπορούν όχι μόνο να παγιδεύουν φερτά υλικά και ρύπους, αλλά και να απαλλάσσουν σε κάποιο βαθμό το νερό από ανεπιθύμητες ουσίες, ώστε να βελτιώνεται η ποιότητά του. Σε αυτό, σπουδαίο ρόλο παίζει η υδρόβια βλάστηση των υγροτόπων.
Αξία : Οι υγρότοποι προσφέρουν θαυμάσιες ευκαιρίες για αναψυχή π.χ. απόλαυση του τοπίου, φωτογράφηση, παρατήρηση πουλιών κ.λπ. ή για αναψυχή π.χ. ερασιτεχνική αλιεία κ.λπ.
αξία: Εξαρτάται από τη σύνδεσή του με τη μυθολογία, ιστορία και λαογραφία της γύρω περιοχής.
αξία: Οι ζημιές σε καλλιεργούμενα φυτά από καύσωνες και παγετούς είναι λιγότερο έντονες, όταν αυτά καλλιεργούνται κοντά σε υγροτόπους. Η ευνοϊκή επίδραση μπορεί να φθάσει από μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέτρα απ' αυτόν.
εκπαίδευση: Η ποικιλία των φυσικών γνωρισμάτων , η ποικιλία των ειδών, η ομορφιά των υδρόβιων πουλιών και οι ποικίλες χρήσεις καθιστούν τους υγροτόπους ιδιαίτερα ελκυστικούς χώρους για έρευνα και εκπαίδευση

6α) Ο μεγάλος αριθμός, η ποικιλία και η των που έχει ο υγρότοπος, προκαλούν κατά κανόνα μεταξύ ομάδων. Οι συγκρούσεις αυτές γίνονται πιο πολύπλοκες όταν πολλοί άνθρωποι ανήκουν σε περισσότερες από μια ομάδες π.χ. όταν οι γεωργοί είναι και ψαράδες.
6β) Τι ορίζεται ως αειφορική χρήση υγροτόπων;
«Αειφορική» χρήση είναι η χρήση των υγροτόπων από τον άνθρωπο κατά τρόπο που να προσφέρουν σε βάση το όφελος στις σημερινές γενιές, διατηρώντας την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες των γενεών.