ΧΗΜΕΙΑ Α' ΕΠΑ.Λ. - 2.3.4 Γενικά για το χημικό δεσμό: Χαρακτηριστικά των ετεροπολικών και ομοιοπολικών ενώσεων

Άσκηση Συμπλήρωσης Κενών από την Κωνσταντίνα Πάσχου

Συμπληρώστε τα κενά και πατήστε το κουμπί "Έλεγχος" που βρίσκεται στο τέλος.
   άγουν      αέρια      αμετάλλων      ασθενείς      ευδιάλυτες      ιόντα      κακοί      κρύσταλλοι      μαλακά      μεγαλομόρια      μόρια      οξέων      οξείδια των μετάλλων      σκληροί και εύθραυστοι      υψηλά      χαμηλά   
Ιοντικός ή ετεροπολικός δεσμός

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ιοντικών ή ετεροπολικών ενώσεων είναι τα εξής:

1. Ιοντικές ενώσεις είναι κατά πλειονότητα τα , τα υδροξείδια των μετάλλων και τα άλατα.
2. Στις ιοντικές ή ετεροπολικές ενώσεις δεν υπάρχουν . Σχηματίζεται κρύσταλλος του οποίου οι δομικές μονάδες είναι τα (ιοντικός κρύσταλλος).
3. Οι ιοντικές ενώσεις έχουν σημεία τήξεως λόγω των ισχυρών δυνάμεων Coulomb, που συγκρατούν τα ιόντα τους στον κρύσταλλο.
Π.χ. το κοινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο) τήκεται περίπου στους 800o C.
4. Οι κρύσταλλοι τους είναι και όχι ελατοί και όλκιμοι, όπως είναι οι κρύσταλλοι των μετάλλων.
5. Σε αντίθεση με τους κρυστάλλους των μετάλλων (μεταλλικά κρυσταλλικά πλέγματα), οι ιοντικές ενώσεις σε στερεά κατάσταση είναι αγωγοί του ηλεκτρισμού. Όμως, τα τήγματα και τα υδατικά τους διαλύματα το ηλεκτρικό ρεύμα (βλέπε σχήματα δίπλα και κάτω).
6. Πολλές ιοντικές ενώσεις είναι στο νερό.

Ομοιοπολικός δεσμός

Τα βασικά χαρακτηριστικά των μοριακών ή ομοιοπολικών ενώσεων είναι τα εξής:

1. Οι μοριακές ενώσεις διαφέρουν εντυπωσιακά από τις ιοντικές, είναι δηλαδή διακριτά συμπλέγματα ατόμων () και όχι εκτενή συσσωματώματα (). Επιπλέον, οι ελκτικές δυνάμεις μεταξύ των μορίων είναι σε σχέση με αυτές μεταξύ των ιόντων στο κρυσταλλικό πλέγμα. Γι' αυτό οι μοριακές ενώσεις σχηματίζουν στερεά με σημεία τήξεως, ή υγρά με σημεία βρασμού, ή σώματα. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις στις οποίες τα άτομα συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν , όπως είναι το διαμάντι ή ο γραφίτης, τα οποία χαρακτηρίζονται από εξαιρετική σκληρότητα και πολύ υψηλά σημεία τήξεως.

2. Ομοιοπολικές ενώσεις είναι κατά το πλείστον οι ενώσεις μεταξύ , π.χ. οξέα, οξείδια αμετάλλων κλπ.

3. Σε καθαρή κατάσταση είναι αγωγοί του ηλεκτρισμού, ενώ τα υδατικά διαλύματα ορισμένων ομοιοπολικών ενώσεων (π.χ. ) άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα.