4ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΑΣ - Ε.Α.Ε.Υ. Β', 2014-2015, Εκπ/κός: Πάσχου Κωνσταντίνα-Κεφ. 3.1.3 & 3.1.4: Λειτουργικά Συστήματα

Συμπλήρωση κενών

Συμπλήρωσε όλα τα κενά και έπειτα πάτησε το κουμπί "Έλεγχος" για να ελέγξεις τις απαντήσεις σου.
   Αρχείων      Εισόδου/Εξόδου      Κεντρικής Μονάδας      Μνήμης      Ο Πυρήνας (Kernel)      Το Σύστημα Αρχείων (File System)      Φλοιός (Shell)      ανώτερα      ιεραρχικά      κατώτερα      command mode      GUI   
3.1.3 Η Δομή και η Ιεραρχία του Λειτουργικού Συστήματος

Τα σύγχρονα Λ.Σ. είναι δομημένα σε τοποθετημένα επίπεδα (layers). Κάθε επίπεδο εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία και συνεργάζεται με τα δύο γειτονικά του.
Στα επίπεδα γίνεται η διαχείριση της μνήμης και της επικοινωνίας με τις περιφερειακές συσκευές του υπολογιστή, ενώ στα επίπεδα γίνεται η διαχείριση των προγραμμάτων που εκτελούν οι χρήστες. Σε ένα Λ.Σ. υπάρχουν τα ακόλουθα επίπεδα:

A) : 1) βρίσκεται πλησιέστερα προς το υλικό, 2) αποτελεί τον ενδιάμεσο για να επιτευχθεί η επικοινωνία των προγραμμάτων με το υλικό και 3) «φορτώνεται» πρώτος στην κύρια μνήμη όταν ξεκινάει ο υπολογιστής.

B) : διαχειρίζεται τα αρχεία (δίνοντάς τους ονομασία, καταχωρώντας τα, κτλ.) και φροντίζει για τη διάθεσή τους στους χρήστες.

Γ) Ο Διερμηνευτής Εντολών (Command Interpreter) ή : είναι το σύνολο των προγραμμάτων, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη και τις εφαρμογές του να επικοινωνεί με το Λ.Σ. Η επικοινωνία γίνεται είτε με απευθείας εντολές () είτε μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος διεπαφής ( - Graphical User Interface)

3.1.4 Βασικές Εργασίες ενός Λ.Σ. αποτελούν:
1) η Διαχείριση της Επεξεργασίας (Κ.Μ.Ε.),
2) η Διαχείριση της Κεντρικής ,
3) η Διαχείριση του Συστήματος και
4) η Διαχείριση των Λειτουργιών .